På tur med AeroPress

Jeg var nylig på hyttetur til fjells langt fra mine kjære stamsteder for god kaffe i Bergen by. Langt fra folk, sivilisasjon og hipstermusikk. Jeg var totalt på bortebane, men god kaffe behøver ikke bare være noe som tilhører det urbane bylivet. Enten du bor midt i Skostredet med bare et steinkast til Bergens beste kaffebarer, på landet med timevis til nærmeste kaffested, er på ferie der det er langt mellom gode kaffebarer eller er på tur langt til fjells finnes det noen triks som ikke krever all verdens med utstyr og erfaring, men likevel skaffer deg fantastisk kaffe hver gang.

aeropress utstyr keepcup

Aeropress er en kaffebrygger funnet opp av sportsleketøydesigneren og Stanford-ingeniøren Alan Adler i 2005. Den er designet for å forenkle kaffebrygging, uten å gå på kompromiss med smak. Det tar et drøyt minutt å lage en god kopp kaffe og du kan gjøre det nesten hvor som helst. Det er den perfekte turkamerat og er lett å bruke uansett hvilken erfaring du har med kaffe fra før.

aeropress invertert metode

Et av mine definitive høydepunkter for hytteturen var da jeg sto opp før alle de andre, fyrte i peisen, fant en god bok, nøt freden og en deilig kopp nybrygget kaffe fra Kenya. En deilig start på en veldig bra dag. Mmmmm..

kaffepause

Prøv du også! Her er hvordan jeg bruker den.

Du trenger:

 • En AeroPress med filter
 • Varmt vann
 • Kaffe malt til filter
 • En stoppeklokke
 • Favorittkoppen din
 • Noe å røre med

Slik gjør du:

Det finnes mange måter å brygge en AeroPress og vi vil sikkert teste andre oppskrifter senere, men dette er den jeg bruker oftest.

 1. Kok opp vann.
 2. Sett filteret i filterholderen og skyll det med litt kaldt vann for å få vekk filtersmaken.
 3. Sett stempelet i AeroPressen sånn at det akkurat er over den fjerde ringen.
 4. Snu AeroPressen opp ned slik at den står på stempelet (inverted method).
 5. Ta en strøket scoop med kaffe med måleskjeen som følger med og putt den oppi. Skjeen rommer ca. 18 gram.
 6. Start stoppeklokken i det du begynner å helle vann og fyll AeroPressen nesten helt opp til randen. Det blir ca. 250 gram vann.
 7. Rør forsiktig en runde med en teskje eller rørepinnen som følger med for å forsikre at all kaffen er våt, uten å skape for mye rotasjon i vannet.
 8. Skru på filterholderen med det fuktige filteret inni.
 9. Når stoppeklokken når 1 min. snur du AeroPressen, setter den på favorittkoppen din og presser ned til du hører en svak hveselyd. Bruk mellom 20-30 sek. på pressingen.
 10. Voila! Kaffen er klar.  

kaffepause med utsikt

PS: Hvis du for eksempel har en kjøkkenvekt tilgjengelig, bruk den. Da blir bryggingen mer presis og resultatet jevnt hver gang. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Goto Top