It’s beginning to look a lot like Christmas…

kaffeblogg test julekaffe bru

Vi har kommet oss godt inn i desember, det nærmer seg jul, folk har hengt opp julebelysning i gatene, Wham synger om hva som skjedde sist jul og snøen daler lett og legger seg som et fint lag av bommul på bakken…ev. smelter og blir til slaps hvis du bor i Bergen. Jeje.. det er vel en slags julestemning over det også. Men ikke minst, årets julekaffe er i hyllene. Julekaffe tenker du, det høres jo spennende ut.. men hva er egentlig poenget med julekaffe?

Vel.. poenget er at kaffen skal funke i julen. Forskjellige brennerier plukker ut kaffe med karakteristikker som enten minner om julesmaker eller passer godt til typisk julemat. Ofte velges kaffe fra Mellom-Amerika med smaker av nøtter, appelsin og lignende. Vi i BRU tenker at kaffe skal smake godt uansett hva du måtte velge å spise til eller ikke, men at det er gøy om det er noe som passer litt ekstra til maten og høytiden som ligger foran.

Vi har valgt ut tre brennerier denne gang. Jacu, Kaffa og Solberg & Hansen. Vi har gått litt metodisk til verks med blindsmaking og valgt å brygge alle tre på en V60. Her kunne vi gjort en cupping (det skal vi forklare mer om en annen gang), men vi hadde lyst til å gjøre det på en måte som er naturlig for hvordan vi ville brygget kaffen til vanlig. En V60 bruker samme prinsipp som en kaffetrakter, men filterholderen er gjerne av porselen og du står selv for helling av vann i stedet for en maskin. På den måten får du en jevn fordeling av vann i kaffen og gjort riktig unngår du overekstrahering av kaffen som ligger i midten av filteret. Overekstrahering betyr at kaffen er for lenge i kontakt med vannet i forhold til hva som er optimalt i forhold til utvikling av smak. Da blir kaffen i stedet bitter og ikke så god som den kan bli.

Nok nerdekunnskaper for denne gang… eller… blir kanskje litt mer nerding, men vi har forsøkt å ikke virke alt for pompøs i våre kommentarer. Her er hva vi kom frem til.

kaffeblogg bru jacu

Jacu Julekaffe fra Den Dominikanske Republikk
En god kaffe med tydelig smak av nøtter og en søt smak av marsipan. Brenneriet i Ålesund har fått frem en profil som er ren, frisk og klar som bør passe godt til både julekaker og til kaffekoppen etter all julematen.

bru kaffeblogg julekaffe test

Solberg & Hansen Julekaffe fra El Salvador
Denne kaffen har en god og fyldig smakskombinasjon av melkesjokolade, karamell og en smak som vi ikke helt klarte å plassere, men i retning av moreller. Da vi tok første slurk var vi begge enig i at dette var noe vi kunne se for oss å drikke i julen.

kaffeblogg bru kaffa

Kaffa Julekaffe Daniel Moreno fra Honduras
Dette er nok den mest vågale av de tre vi testet. Kaffen har en intens og søt smak av karamelliserte epler og dadler. En smakskombinasjon som vi ikke helt ventet av en julekaffe og som tok oss litt på sengen. For noen vil kanskje denne være hakket for intens, men vi skjønner at det finnes mange som kommer til å elske den.

julekaffe-4

Kort oppsummert er dette tre gode kaffer med hver sine styrker som alle vil heve et hvert julemåltid. Kanskje er julekaffe et nytt konsept for deg og du er mest vant til å drikke det du får kjøpt på Rema, men kanskje i år er tiden for å teste noe nytt? Stikk innom din lokale kaffebar og spør betjeningen, de har som regel god peiling på det de selger. Uansett hvilken kaffe du ender opp med å brygge, ta en pause fra livet, nyt øyeblikket og tenk litt ekstra på hva julen handler om.

2 thoughts on “It’s beginning to look a lot like Christmas…”

  1. Å, ærede BruBloggere. Gi meg svar på det mitt hjerte så sårt ønsker å høre: Blir det ny julekaffetest i år?

    1. Å, ærede BRU-blogg-leser! Takk for ditt spørsmål. Vårt svar er ja. Julekaffetest er på trappene. Bønner sources og hjerter gleder seg. Vi skal gi deg beskjed når innlegget er ute 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Goto Top