Hvordan lage presskanne

presskanne helling bru

Hello peeps og godt nytt år! Vi håper dere har nytt julen til det fulle, spist mye god mat og selvsagt drukket mengder av deilig julekaffe. Nå er det januar igjen og et helt år ligger blankt og ubrukt foran oss, klar til å bli fylt opp av nydelige kaffeflekker. På de få ukene etter vi har startet bloggen er det mange som har kommentert til oss at de liker bloggen – og så kommer det ofte et spørsmål om vi har noen tips til presskanne. Og det har vi.

kverningsgrad kaffe presskanne bru

Presskanne, eller Coffee Plunger, Cafetière eller French Press som den kalles andre steder i verden, ble oppfunnet i Frankrike på midten av 1800-tallet, men presskannen slik vi kjenner den i dag ble patentert i Italia i 1929 av Attilio Calimani. En dings mange har i kjøkkenskapet hjemme og er ofte det første folk prøver å brygge kaffe på etter kaffetrakteren. Brygget som en presskanne lager er et såkalt «full immersion brew». Det betyr ganske enkelt at kaffen er i kontakt med vannet hele tiden gjennom bryggetiden, akkurat som med en AeroPress eller den gode gamle kaffekokeren.

presskanne kobber bodum

Vi kan jo gjerne si det det først som sist. Presskanne er ikke vår foretrukne kaffebrygger. Det er fordi denne bryggemetoden ikke får frem den klare og presise smaken som kaffe kan ha og som vi er på jakt etter. Siden filteret er såpass grovt blir resultatet et litt uklart brygg, eller skittent om du vil, der mye av oljene som finnes i bønnene bevares i stedet for å bli filtrert bort. En annen ting som kan sette preg på smaken er at kaffeekstraksjonen fortsetter så lenge det er kaffe i presskannen og gjør brygget bitrere og bitrere jo lengre den står udrukket. Dette gjør nok at mange som har dristet seg bort fra en kaffetrakter og over på en presskanne gjør retrett fordi en presskanne oppleves litt bitter i forhold pga. at kaffen lett overekstraheres, men det behøver den ikke å gjøre. Presskanne kan smake veldig bra. Her er våre 10 tips til hvordan brygge en god presskanne:

  • Varm opp presskannen med varmt vann fra springen før du begynner. Husk også at stempelet skal være varmt, så putt den også oppi.
  • Vær nøye på forholdet mellom kaffe og vann. En tommelfingerregel er 60 gram kaffe til 1 liter vann. Vi foreslår 48 gram kaffe til 800 gram vann til en stor presskanne.
  • Bruk riktig kverningsgrad på kaffen. Til presskanne skal den være en del grovere enn filtermalt kaffe. Bruker du for finmalt kaffe blir ekstraksjonen feil og du får et bittert brygg.
  • Sett på stoppeklokken i det du starter å helle og bruk vekt for å få riktig mengde vann.
  • Etter 4 minutter brygging tar du en spiseskje og bryter overflaten. Da vil kaffegruten falle til bunn og skummet blir liggende igjen på toppen.
  • Fjern skummet med en spiseskje. Dette smaker bittert og vil ødelegge smaken på kaffen.
  • Sett stempelet på og press den bare halvveis ned. Hvorfor? Presser du det helt ned vil det virvle opp kaffegruten som ligger i bunnen og føre til overekstrahering. Da henter vannet ut mer smak enn det som er optimalt og kaffen blir bitter.
  • Hell i kaffekoppen med en gang. Hvis det er mer kaffe igjen i presskannen etter alle har fått, tøm resten på en termos eller karaffel. Da unngår du at resten av kaffen overekstraherer og du får god kaffe i runde to også.
  • Kjøp gode bønner, da smaker kaffe best.
  • Husk å rengjøre presskannen skikkelig etter bruk. Kaffegrut kan feks sette seg fast mellom filteret og filterholderen. Dette setter dårlig smak neste gang du skal lage kaffe.

Dette høres bra ut tenker du, men så skulle du ønske at noen kunne vise hvordan dette gjøres rent praktisk… Gjerne på en litt sexy måte med litt slow motion og smektende musikk til… Fortvil ikke. Vi har selvfølgelig laget en BruTube-film. Link her! Kos deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Goto Top