En kopp med julestemning – test av julekaffe

julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru

Julen nærmer seg med stormskritt, stressede mennesker løper frem og tilbake på jakt etter de siste julegavene, ribbe- og pinnekjøttlukten begynner å melde seg i de tusen hjem og Shell har pallene klare med konfekt og vindusviskere for de som er litt for sent ute i år også. Men hva drikker man etter at julemiddagen er fortært? Vi har kastet et blikk på årets julekaffe.
julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru

For noen uker tilbake sendte vi forespørsler rundt til noen av landets brennerier og spurte om de var interessert i å bli med på vår tradisjonelle (vi gjorde det tross alt i fjor også) julekaffetest. Hvert år brenner de forskjellige brenneriene en variant kaffe som skal passe litt ekstra godt til julen. Noen ser etter smaker som minner om julen, marsipan, sjokolade og nøtter, noen forsøker å finne smaker som komplimenterer typiske juledesserter, mens andre igjen forsøker å finne en kaffe som i seg selv bare er fantastisk og står på egne ben. I år har vi testet julekaffen fra Tim Wendelboe og Solberg & Hansen.

Tradisjonen tro har vi gått løs på årets julekaffe med iver og i år valgte vi å gjøre en blindcupping først, for så å håndbrygge den etterpå.

Blindcupping er å smake på kaffe uten å vite hvilken det er. På denne måten finner vi ut hvilken vi liker best og hvilke smaker vi kjenner igjen uten å vite hvilke type kaffe vi smaker på. Vi valgte å kverne 11 gram kaffe, helle 180 gram vann over med en bryggetid på 3,5 min. Kverningsgraden er ca den samme som til V60.

julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru cupping
Den første kaffen vi smakte skilte seg tydelig ut fra de to andre. Den hadde en ren og klar smak. Søt og bæraktig i smaken og vi kunne kjenne noter av kirsebær. En fantastisk smaksopplevelse! Dette viste seg å være «Nacimiento», en bourbon fra Honduras brent av Tim Wendelboe. Denne vant Nordic Roaster Competition 2016. (Les mer her: http://nordicbaristacup.com/2016/10/8465/)

julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru cupping

Den andre kaffen vi prøvde var saftig, men ikke så klar i smaken sm den første. Vi kunne kjenne smaker av røde bær, men følte også vi smakte noe som minnet om blomster, som ga en balansert kombinasjon av syrlighet og sødme. Dette var La Bolsa. En Bourbon fra Guatemala, brent av Solberg & Hansen.

julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru cupping

Den tredje kaffen vi smakte var også den som var vanskeligst å plassere. Den var veldig søt og smaken minnet om sukkerrør eller karamell, men også med en tydelig smak av kirsebær. Vi ser for oss at denne er tiltenkt en plass på dessertbordet og skal stå bra sammen med julekaker. For oss var den litt spesiell, men for mange er det kanskje dette særpreget som gjør den spennende. Dette var årets julekaffe fra Solberg & Hansen. En Caturra og Catuai fra Costa Rica.

julekaffe solberg og hansen tim wendelboe bru

Vår favoritt dette året var «Nacimiento» fra Tim Wendelboe og er dermed vår anbefaling til deg i romjulen. I våre øyne rett og slett en fantastisk kaffeopplevelse. De andre to kandidatene var også verdige kandidater, så om du velger vår favoritt fra Tim Wendelboe eller en kaffe fra noen av de andre gode brenneriene vi har i Norge håper vi du får en jul spekket med gode kaffeøyeblikk. Julen er til for å nytes, fylt med gode samtaler over en god kopp med julestemning.

Da gjenstår det bare å si en ting…

God jul fra oss i BRU!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Goto Top