Oppskrift for Chemex

chemex oppskrift bryggeguide

Du trenger:

  • En Chemex med filter
  • Varmt vann
  • Kaffe malt til presskanne (relativt govt)
  • En stoppeklokke
  • Vekt

Mengder:

  • 39 gram kaffe
  • 600 gram vann

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann.
  2. Del filteret så det er tre lag på den ene siden og ett lag på den andre. Sett filteret i Chemex’en slik at siden med tre lag står mot kolbens helletut.
  3. Skyll filteret med varmt vann for å få vekk papirsmaken og varme kolben.
  4. Hell ut vannet. (Tips: dette kan du gjøre uten å ta ut filteret. Det skal være åpning for å helle ut vannet på helletut-siden.)
  5. Sett Chemex’en på en god vekt.
  6. Ha i 39 gram kvernet kaffe.
  7. Start klokken og begynn å helle varmt vann over kaffen, fra innerst til ytterst. Sørg for at all kaffen blir våt (ca. 80-100 gram vann).
  8. La kaffen blomstre (bloom) i 35 sekunder, i tid målt fra man startet klokken og begynte å helle vann.
  9. Fortsett å helle i sirkulære bevegelser fra innerst til ytterst, slik at vannet blir godt fordelt over all kaffen. Nå skal du ha tilsatt ca. 250 gram totalt.
  10. Hell på mer vann etter at en god del av vannet har rent gjennom kaffen og filteret.
  11. Gjenta til du har tilsatt 600 gram vann.
  12. Fjern filteret.
  13. Gi kolben en liten sving, for å dekantere kaffen, og hel opp i to kopper (én til deg og én til god venn). Nyt!

Tips:

  • Kaffen skal «flyte» fint fra filteret og ned i kolben. Begynner det å dryppe slik at du kan telle dråpene er det fare for at kaffen blir overekstrahert. Du kan forsøke å løse dette ved å kverne litt grovere og tilsette litt mindre vann i hver helleomgang.